چرا همه باید دو زبانه باشیم؟
صحبت کردن به چند زبان مختلف مطمئناً مزایای خاص خودش را دارد، مثلاً از قبیل مسافرت آسان به اقصی نقاط دنیا و همچنین درک و فهم بهتر فرهنگهای محلی در هر نقطه؛ اما یک مزیت دیگر، بهتر و بزرگتر هم برای آن قابل تصور است.
فراموش نکنید که دو زبانه یا چند زبانه بودن موجب تغییرات مغز شما – به نفع کفه مثبت و بهتر شدن – میشود.
در سالیان نه چندان دور، مردم تصور میکردند که یادگیری دو زبان مختلف موجب سردرگمی و اشتباه مغز میشود، ایدهای که دیگر به آن توجهی نشده و فراموش شده است. اِلِن بیالیستوک، محقق روانشناسی در دانشگاه یورک کانادا، اعتقاد دارد که مغز به گونهای برنامهریزی شده تا همواره قادر به یادگیری مطالب مختلف باشد و اصولاً چیزی در مغز وجود ندارد که آن را محدود به یادگیری یک زبان بکند.
آیا تاکنون به یادگیری یک زبان دوم فکر کردهاید؟ در ادامه دلایلی را مبنی بر فکر کردن به این موضوع با شما به اشتراک می گذارم:
1- یادگیری یک زبان دوم موجب تقویت مغز شما میشود.
در مقاله ای که در سال 2016 در مجله پرورش کودک منتشر شده بود، تیم تحت نظر بیالیستوک به این نتیجه رسیده بود که کودکان دو زبانه در برخی مهارتهای مرتبط با عملکرد اجرایی بهتر از دیگر کودکان عمل میکردند. منظور از عملکرد اجرایی مجموعهای از مهارتهای ذهنی پیچیده، شامل خود کنترلی و توجه کردن است که برای داشتن یک زندگی معنادار لازم و ضروری است. دانشمندان هنوز مشغول مطالعه موضوع عملکرد اجرایی و کاربردهای آن هستند، اما بخوبی میدانند که بخش عمدهای از آن تحت کنترل مناطق فرونتال یا پیشین مغز میباشد.
در مطالعهای از دو گروه کودکان – یک گروه تکزبانه و یک گروه دیگر دوزبانه – خواسته شده بود تا رفتاری تحت عنوان ادامه بده/ادامه نده را انجام بدهند. مبنای کار به این صورت بود که آنها در برابر یک صفحه مانیتور مینشستند و تصاویری از اشکال مختلف شامل دایره و مربع را بطور متوالی میدیدند. از کودکان خواسته شده بود، اگر تصویر نشان داده شده تصویر یک دایره بود، خیلی سریع یک دکمه را فشار دهند و اگر مربع بود، هیچ دکمهای را فشار ندهند. گاهی به شرکت کنندگان بطور پیوسته چند دایره نشان داده میشد و هیچ خبری از مربع نبود.
اینگونه آنها به فشار دادن یک دکمه عادت میکردند و خیلی سریع این کار را انجام میدادند. بنابراین زمانی که با یک مربع مواجه میشدند که طبیعتاً نباید بر روی دکمهای فشار میدادند، با کار بسیار سخت و دشواری مواجه بودند – چرا که به فشار دادن یک دکمه بر روی صفحه عادت کرده و به کنترل اجرایی زیادی نیاز داشتند.
اسکنهای مکرر انجام شده از مغز این شرکت کننده ها نشان داده بود که شرکت کنندههای دوزبانه عملکرد بهتری نسبت به رقبای خود داشتند و به عبارتی سیگنالهای دریافتی از مغز آنها کاملتر از سیگنالهای دریافتی از مغز افراد یک زبانه بود. به عبارت دیگر سیگنالهای دریافتی از مغز افراد دو زبانه بیشتر به سیگنالهای دریافتی از مغز افراد بالغ و بزرگسال شباهت داشت و اینگونه میتوان نتیجه گرفت که آنها پاسخهایی کامل تر و رشد یافتهتر نسبت به دیگران به این وظیفه ساده بودند.
راز این توانایی هم در توانایی عوض کردن زبان مورد استفاده از مغز، مانند تغییر دادن یک کد بود. بیالیستوک در این رابطه میگوید: “شما وقتی دو زبان مختلف را آموزش دیده و قادر به استفاده و صحبت کردن با آنها هستید، این دو زبان همواره در مغز شما فعال هستند. مثلاً فرض کنیم که شما دو زبان هندی و انگلیسی را تسلط دارید. زمانی که با شخصی صحبت میکنید که زبان اول را متوجه میشود، بطور طبیعی شما هم از آن زبان استفاده میکنید و این در حالی است که زبان دوم همچنان در مغز شما فعال است.
همین توانایی جابجا شدن بین دو زبان است که موجب برتری شما نسبت به دیگران میشود. در واقع این توانایی که در حال حاضر باید از کدام زبان استفاده کنید و بلافاصله به آن روی میآورید، بخشی از سیستم عملکرد اجرایی مورد نظر است که کاربردهای بسیار زیادی در مغز افراد دو زبانه نسبت به افراد تک زبانه دارد.
2- یادگیری یک زبان دوم به شما کمک میکند تا از مغز خود در برابر نشانههای بیماریهای مرتبط با مغز محافظت کنید.
مطالعات جدید نشان میدهد که دو زبانه بودن میتواند افراد را از نشانههای آن دسته از بیماریهایی که مردم عموماً در سالهای پیری دچار آنها میشوند، در امان نگاه دارد. در مطالعهای که در سال 2013 در مجله عصب شناسی به چاپ رسیده است، دانشمندان هندی و انگلیسی به این نتیجه رسیدند که افراد دوزبانه ۴ تا ۵ سال دیرتر از افراد یک زبانه به زوال عقل دچار میشوند. همچنین طبق این مطالعه مشخص شد که سطح تحصیلات بر نتایج این مطالعه تاثیر قابل قابل توجهی نداشت. به طور مشابه در مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ با تمرکز بر بیماری آلزایمر انجام شده بود، محققین به این نتیجه رسیده بودند که افراد دو زبانه ۴ سال دیرتر از افراد تک زبانه به این بیماری دچار میشدند.
مدیر اسبق مرکز علوم زبان شناسی دانشگاه دولتی پنسیلوانیا معتقد است که دو زبانه بودن به خودی خود نمیتواند از شما در برابر بیماری آلزایمرمحافظت کند. به اعتقاد وی کاری که دو زبانه بودن برای شما میکند، محافظت از شما در برابر نشانههای ظاهر شدن این بیماری است. برخلاف افراد تک زبانه، افراد دو زبانه قادر به جبران کردن عواقب شناختی ناشی از زوال عقل هستند. محافظتی که دو زبانه بودن فراهم میآورد، به نظر میرسد به دلیل جابجا شدن یا تغییر مستمر از زبانی به زبان دیگر باشد. این وضعیت به گونهای بر مغز و ذهن افراد تأثیر میگذارد که آنها را از زوال شناختی در امان میدارد.
3- هر چه زودتر، بهتر.
در مطالعهای که در ماه آپریل سال ۲۰۱۶ در مجله آنلاین علوم پرورشی به چاپ رسیده بود، یکی از محققین از مرکز علوم مغز و یادگیری دانشگاه واشنگتن به نام ناجا فرجان رمیرز، به این نتیجه رسیده بود که مغز نوزادان قادر به پردازش دو زبان مختلف است.
در این مطالعه دو گروه از نوزادان یازده ماهه از خانوارهای تک زبانه و دو زبانه بر روی صندلیهای بلندی قرار گرفته بودند، در حالیکه اصواتی از زبانهای مختلف برای آنها پخش میشد. این صندلیهای بلند به گونهای بود که سر نوزاد در داخل دستگاه مغناطیس مغز قرار میگرفت. دستگاه مغناطیس مغز تکنیکی است که دانشمندان از آن برای ثبت و ضبط فعالیت مغز استفاده میکنند. این دستگاه هیچگونه سر و صدای اضافی تولید نمیکند، در نتیجه نوزاد بر روی آن به طور کاملاً ساکت و آرام قرار میگیرد.
این اصوات از دو زبان انگلیسی و اسپانیایی بودند و عمدتاً شامل جملاتی میشدند که در هر دو زبان زیاد مورد استفاده قرار میگرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه اعجاب انگیز بود.
این محقق در این رابطه میگوید ما ملاحظه کردیم که مغز نوزادان یازده ماهه از خانوارهای تک زبانه در پردازش یک زبان تخصص داشتند، اما به طور بسیار جالب، مشاهده شد که مغز کودکان یازده ماهه از خانوارهای دوزبانه نیز در پردازش دو زبان کاملاً تخصص داشتند.
کودکان دو زبانه در ناحیه پیشانی مغز از توانایی بیشتری در پاسخ دادن به صداهای تولید شده برخوردار بودند، که این ناحیه از مغز مرتبط با عملکرد اجرایی مغز میباشد.
با وجود اینکه یادگیری یک زبان جدید در سنین بزرگسالی بسیار سختتر است، اما با تمرین مستمر میتوانید مغز خود را تقویت کنید و دید بهتری نسبت به دنیا پیدا کنید.
مدرسه موفقیت
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.