چهار روش موفقیت آمیز جهت شکست در تصمیمات استراتژیک!
در دام تصمیم گیری زودرس بیفتید!
این روزها کتابهای زیادی وجود دارند که با شواهد متعدد به شما توصیه میکنند نخستین ایده ای را که به ذهنتان خطور میکند ادامه دهید و ازگزینه های دیگر دوری کنید. واقعیت این است که شاید این راه برای مسایل ساده، برای انسانهای بسیار با تجربه و در شرایط بحران مفید باشد، اما هنوز در اکثر مسائل و تصمیم های زندگی، صبر کردن و بیشتر فکر کردن جنبه های پنهان دیگری از مسئله را برای ما آشکار کند.
پاول نات در کتاب معروف خود به نام «چرا تصمیم گیریها با شکست مواجه میشوند» گزارش میدهد که در بررسی ۴۰۰ تصمیم در شرکتهای بزرگ مطرح، مهمترین عامل شکست خوردن تصمیم ها، «تصمیم گیری زودرس» بوده است.
در دام متوسط گرایی بیفتیم!
اگر از شما بپرسم که فاصله خانه تا محل کار را در چند دقیقه طی میکنید چه میگویید؟ فرض کنیم بگویید یک ساعت. آیا منظور شما این است که همیشه به یک ساعت زمان نیاز دارید؟ نه. گاه میشود این مسیر را در سی دقیقه رفت. زمانهایی هم وجود دارد که دو ساعت برای طی کردن این فاصله کم است.
ما در تصمیم گیری «به متوسط ها» فکر میکنیم. درحالی که در تصمیم گیری باید به «عدم قطعیت ها و انحراف ها» فکر کرد. اگر خود را برای زود رسیدن و دیر رسیدن آماده نکنیم، اگر احتمالها را در نظر نگیریم، نمیتوانیم تصمیم خوبی بگیریم.
به جای اولویت ها، جذابیت ها مبنای تصمیم گیری باشند!
اگر قبل از بررسی گزینه ها، اولویت های خود را روشن نکنید، در دام جذابیت های لحظه ای می افتید. از خرید لباس تا تامین تجهیزات یک پالایشگاه. اول باید اولویت ها را روشن کرد.
برای تأمین تجهیزات یک کارخانه، در کنار قیمت، عوامل دیگری نظیر در دسترس بودن، احتمال تحریم شدن، زمان تحویل، نحوه پرداخت پول، خدمات پس از فروش، کیفیت تجهیزات، هزینه های آتی تعمیر و نگهداری و … وجود دارند که همگی عوامل حیاتی هستند. اما نمیتوان همه آنها را با هم در نظر گرفت. اگر اولویت ها مشخص نباشد با اولین پیشنهاد دارای جذابیت های فریبنده، ذهن ما بر اساس یک ویژگی، دچار سوءگیری می شود.
در دام گزینه مرجح پنهان بیفتیم!
برای همه ما انسانها، پیش می آید که در هنگام تصمیم گیری به یک گزینه خاص تمایل پیشینی بیشتری داریم. به دلیل این تمایل، اطلاعاتی که در دفاع از آن گزینه مطرح می شوند، به طور خاص مورد توجه قرار می گیرند و اطلاعاتی که آن گزینه را زیر سوال می برند، مطرح نمی شود یا با اهمیت شمرده نمی شوند!
نگاه راهبردی:
چه رییس جمهور باشید چه مدیر عامل و چه اینکه برای زندگی شخصی خود تصمیمات سرنوشت ساز می گیرید:
همیشه ذهن خود را موظف کنید که علاوه بر اولین گزینه ای که سریعا به ذهن رسیده است، گزینه های دیگری نیز مطرح کند (جلوگیری از دام تصمیم گیری زودرس)
همیشه سناریوهای متفاوت از حالت متوسط و نرمال را نیز در نظر بگیرید (جلوگیری از دام متوسط گرایی)
همیشه اول اولویت و بعد سنجش جذابیت بر اساس اولویت را مبنای کار خود قرار دهید (جلوگیری از دام جذابیت های فریبنده)
عامدانه گزینه ای که علاقه قبلی و قلبی به آن دارید را با سوالات بیشتری روبرو کنید (جلوگیری از دام گزینه مرجح پنهان)
برداشت آزاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.