آداب استفاده از تلفن در محل کار
درست است که اين روزها ايميل و پيامهاي فوري از طريق Messenger در ارتبـاطات اداري خيلي باب شده است، امـا هنوز هم تلفن نقش بسيـار مـهمي در حيطـه کـاري ايفا ميکند.
مکالمات تلفني نيز دقيقاً مثل جلسات کاري رو در رو، بـايـد از يکسري قوانيـن و اتـيکتهـا پيروي کنند تا تجربهاي شيرين و سازنده براي هر دو طرف بر جاي بگذارد. چشـم پـوشي از رفتارها پشت تلفن کـار سـادهاي است. برخوردها و مــلاقاتهاي ناگهاني يا پيام ابلاغ ايميل جديد که يکباره روي صـفحه نمـايش کـامپيـوتر ظـاهر مـيشـود، ميتواند باعث پرت شدن حواس شود. اما بايد يادتان باشـد کـه مکالمـات تـلفني هم به اندازه مکالمات رو در رو اهميت دارند.
اگر شغلتان جوري است که ايجاب ميکند بيشتر روز با تلفن صحبت کنيد، يادتان باشد که معمولاً چند ساعت طول ميکشد تا تارهاي صوتي حنجره انسان بعد از چند ساعت خواب شب، خوب گرم شود. ۸ ساعت خواب در شب باعث ميشود تارهاي صوتي زنگ بزند! از اينرو بعد از بيدار شدن موقع حاضر شدن براي رفتن به سر کار، جلوي آينه دستشويي کمي با صدايتان بازي کنيد و حرف بزنيد. يا موقع دوش گرفتن کمي در حمام آواز بخوانيد. تمرين تنفس عميق هم شکم و گلويتان را براي يک روز تمام حرف زدن آماده ميکند. اگر با ماشين خودتان به محل کار ميرويد، ميتوانيد در مسير با آهنگي که از ضبط صوت پخش ميشود هم همخواني کنيد.
گرفتن يک تماس تلفني:
براي گرفتن يک تماس تلفني کاري، اول بايد خودتان و شرکتتان را معرفي کنيد. اگر به يک منشي وصل شدهايد، نام کسي که مي خواهيد با او صحبت کنيد را او عنوان کنيد. به همين سادگي: «سلام، من آريا از شرکت کوشا ايران هستم. ميتوانم با آقاي سميعي صحبت کنم؟» بايد آماده باشيد تا يکي دو جمله در مورد هدف تماستان صحبت کنيد.
وقتي به فرد مورد نظر وصل شديد، هدفتان را بيان کرده و حتماً از او بپرسيد که احياناً مزاحمش نشده باشيد. اين بخش از اتيکت استفاده از تلفن يکي از مهمترين قسمتهاي آن است چون باعث ميشود فرد مورد نظر در صورت گرفتار بودن، بعداً در فرصتي مناسبتر پاسخگوي نيازهاي شما باشد. به هيچ عنوان در مورد مدتي که ميخواهيد وقت او را بگيرید، دروغ نگوييد، پس اگر فکر ميکنيد که کارتان بيشتر از ۵ دقيقه طول ميکشد، نگوييد «سريع کارم تمام مي شود و بيشتر از ۵ دقيقه وقتتان را نميگيرم!» اجازه بدهيد طرف مقابلتان از همان ابتداي مکالمه تصميم بگيرد که چه بايد بکند. اگر به خط منشي شرکت وصل شدهايد و وي هدف تماس شما را جويا شد، بايد بتوانيد مختصر و مفيد هدفتان را براي او مطرح کنيد. اما به هيچ عنوان فکر نکنيد که او بايد پاسخ شما را بدهد؛ وقتي مستقيماً به فردي که موردنظرتان بوده وصل شديد، پيامتان را دوباره به زبان خودتان مطرح کنيد. اگر از شما خواستند که بعداً زنگ بزنيد يا پيام خودتان را بگذاريد، ناراحت نشويد. قرارهاي قبلي هميشه در اولويت هستند.
پاسخگويي به تلفن:
مردم به دلايل مختلف براي امور کاري تلفن ميزنند. خيلي به ندرت پيش ميآيد که فروشندهها و مشتريها فقط براي حال و احوال کردن به يکديگر زنگ بزنند.
تلفنهاي کاري معمولاً به عملي خاتمه پيدا ميکند، از اينرو بهتر است با هرچه دلپذيرتر کردن صدايتان پشت تلفن، اولين تاثيري که روي مخاطب ميگذاريد، تاثير خوشايندي باشد. وقتي گوشي تلفن را برميداريد، نام خودتان و شرکتتان را عنوان کنيد. بد نيست که قبل از معرفي، از مخاطب براي گرفتن تماس تشکر هم بکنيد. مثلاً بگوييد: «با تشکر از تماس شما، آرا هستم از شرکت کوشا ايران. ميتوانم کمکتان کنم؟» اگر در يک شرکت خيلي بزرگ کار ميکنيد، بهتر است که نام بخش و قسمت خودتان را هم در قسمت معرفي بگنجانيد.
لطفاً چند لحظه منتظر بمانيد!
نگه داشتن تماس گيرندهها پشت خط، در اتيکت آداب تلفنهاي کاري يک شمشير دولبه است. معمولاً هيچکس دقيقاً در موقع مناسب تماس نميگيرد، به خاطر همين منتظر ماندن پشت خط را بايد تحمل کند. اما کارهاي زيادي هست که تماسگيرنده و فردي که تماس را دريافت کرده براي هرچه خوشايندتر کردن اين لحظات ميتوانند انجام دهند.
اگر بايد کسي را پشت خط نگه داريد، حتماً بعد از اينکه از او خواستيد پشت خط منتظر باشد، پاسخ او را هم بشنويد. اگر کسي شکايت کرد، به آرامي دليل اينکار را به او توضيح دهيد.
احتمالاً کسي که آنها ميخواهند با او صحبت کنند، موقتاً از دفتر بيرون رفته و بايد ببينيد که کجاست و يا با خط ديگري مشغول صحبت است. تماسگيرندهها معمولاً براي منتظر ايستادن خود به دنبال دليل هستند اما سعي نکنيد که خيلي اطلاعات به آنها بدهيد. اگر مثلاً فلاني از بخش فروش به توالت رفته، خيلي ساده به تماسگيرنده بگوييد که او پشت ميز خود نيست.
يادتان باشد هر ۳۰ ثانيه يکبار وضعيت را به اطلاع کسي که پشت خط مانده برسانيد، مثلاً «تماسش طولاني شده» يا «به خط ديگري وصل شده» يا «آمدنش کمي طولاني شد» و از اين قبيل… بعد از سه دقيقه منتظر ايستادن بهتر است از فرد بخواهيد که بعداً تماس يگيرد يا پيام خود را بگذارد.
پيامها و ايميلهاي صوتي:
اگر ميخواهيد براي کسي يک پيام صوتي بگذاريد، دقت کنيد که پيامتان کوتاه و دقيق باشد. واضح و آرام صحبت کنيد و فراموش نکنيد که نام و شماره تلفنتان را هم بگذاريد. نام و شماره تلفنتان را در ابتدا و انتهاي پيام تکرار کنيد، به خصوص اگر مخاطب را نشناسيد. اگر سيستم پيام صوتي طوري بود که مي توانستيد صداي ضبط شده تان را بشنويد، حتماً اينکار را بکنيد تا مطمئن شويد که پيامتان را به دقت و کامل مطرح کردهايد. پاسخ دادن به اين پيامها قابل تقدير است. روال به اين صورت است که در ۲۴ ساعت بايد پاسخ اين پيامها داده شود.
اگر نتوانستيد نياز فرد تماسگيرنده را در اين مدت زمان برآورده کنيد، حتماً با او تماس گرفته و به او اطلاع دهيد که چه موقع پاسخگوي وي خواهيد بود.
ايميل صوتي خودتان:
پيامهايي که براي ديگران ميگذاريد هم ابزار بسيار مهمي در کار است. اطلاعرساني اهميت زيادي دارد. بهترين پيام بايد بتواند نکات بسيار مهمي را براي فرد تماس گيرنده مطرح کند: نام شما، سازمان يا گروهي که در آن هستيد، تاريخ (نشان ميدهد که شما مداوماً ايميلتان را چک ميکنيد)، اينکه آن روز در شرکت هستيد يا نه، چه موقع با وي تماس خواهيد گرفت، اينکه اگر کارشان فوري و ضروري است با چه کسي تماس بگيرند. و از اين قبيل.ممکن است اين کارها کمي دشوار به نظر برسد، اما فقط نياز به کمي نظم دارد. البته مي توانيد کار را کمي سادهتر بکنيد و هفتهاي يکبار پيامهاي صوتيتان را چک کنيد. البته بهتر است اين مسأله را با تماسگيرندهها در ميان بگذاريد. اضافه کردن هر اطلاعات اضافي که به درد افراد بخورد در پيام صوتيتان خيلي خوب است. و نکته مهم اين است که حتماً به اين پيامها پاسخ دهيد.
منبع : روزنامه اطلاعات
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.