خودفریبی فصل ششم
انتخاب هایی که سطح تاثیرگذاری را تعیین می کنند
خودفریبی یعنی اینکه من درون کوزه باشم یا بیرون آن.
گذشته از اینکه رفتار بیرونی ما چه حکایتی دارد، انسان ها عمدتا به آنچه که در درون ما میگذرد ، عکس العمل نشان می دهند.مثلا اینکه احساس و افکار ما نسبت به آنها چگونه است.واینکه درباره آنها چه احساسی داریم بستگی به این دارد که نسبت به آنها درون و یا بیرون کوزه.اجازه بده با چند مثال گفته هایم را بهتر توضیح بدهم.
حدود یک سال قبل با پروازی از دالاس به فینیکس می رفتم.یکی از معدود پرواز هایی بود که صندلی ها شماره نداشتند.هنگام سوار شدن مسئول گیت گفت: در پرواز جای خالی وجود دارد می توانید جایتان را انتخاب کنید.
روی صندلی کنار پنجره نشسته و کیف دستی ام را هم بر روی صندلی کنار دستم قرار داده و روزنامه ام را باز کردم.من زیر چشمی مراقب بودم تا کسی به صندلی کنار دستم تظر نداشته باشد و با این فکر روزنامه را کاملا باز کرده و با این حرکتم عملا صندلی دوم را هم اشغال کردم.
حالا مایل هستم این تجربه را با نمونه ای دیگر مقایسه کنیم.شش ماه قبل من و همسرم سفری داشتیم.بنابر اشتباهی شماره صندلی هایمان جدا از هم و مسافران پرواز هم کامل بودند.من و همسرم به همراه میهماندار به دنبال راه حلی بودیم.بالاخره خانمی که روزنامه در دست داشت به ما نزدیک شد و گفت: صندلی بغل دستی من خالی است شما می توانید به همراه همسرتان آنجا بنشینید من هم جای یکی از شما خواهم نشست.
واقعیت بسیار ساده بود ، همه ی ما برای نشستن به یک صندلی نیاز داشتیم اما از آنجا که نگاه من درباره دنیا ، انسانها و حتی خودم از ابتدا بصورت سیستماتیک اشتباه بود، دیگران را کمتر از آنچه بودند می دیدم من آنها را اشیایی می دیدم که نیازها و تمایلاتشان در مقابل خواسته های من ، از اهمیت کمتری برخوردار است و جالبتر از همه اینکه خودم نمی دانستم مشکلم کجاست.من خودم را فریب داده بودم و یا بهتر بگوییم درون کوزه بودم.اما خانمی که صندلی اش را به ما پیشنهاد داد خواسته های خودش را مساوی و وبرابر با نیازهای دیگران ارزیابی میکرد.آن زن بیرون از کوزه بود.
باد ادامه داد”فراموش نکنیم،خودفریبی یک مشکل بسیار پیچیده است ، به همان درجه ای که سازمان ها دچار خودفریبی هستند و اکثر آنها هستند، به همان درجه قادر به دیدن مسئله نیستند.بسیاری از سازمانها درون کوزه گیر کرده اند.
پایان فصل ششم
منبع:کتاب خودفريبي-ترجمه: زاهد شيخ الاسلامي-پياده سازي و ويرايش: رامبد لطفي-خلاصه توسط مریم دریاگرد-تيم ترجمه مدرسه موفقيت
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.